Айранның біз біле бермейтін 7 сыры

Айран – еңбектеген баладан еңкейген атаға дейін баршамыздың сүйіп ішетін нәріміз. Туа бастан кез-келген сырқаттан сақтап қалатын дәл осы айранның өзі. Ал 100 жасаған ата-әжелеріміздің бірден-бір таптырмас сыры неде? Мүмкін, айранның біз білмейтін басқа да қырлары болар?!

 

 

Бүгін жасөспірімдердің таңдап тұрып ішетіні – зиянды қоспаларға толы газдалған сусындар. Дүкен сөрелерінде қаптап тұратын табиғи таза шырынның өзі 100% пайдалы деп айтуға екі талай. ГМА-ға (гендік модификацияланаған ағза) толы тауарды қарапайым айранға алмастырудың 7 дәйекті себебі мыналар:

  1. Ағзадағы қант мөлшерінің қалыпқа келуі.
  2. Айран глюкоза көрсеткішін төмендетеді. Сол себепті айранды тұтынушыларының бір бөлігі – қант диабетіне шалдыққан адамдар. Холестерин көрсеткішінің төмендеуі. Ғылыми тұрғыдан зерттелген бұл деректі көпшілік біле бермейді. Зерттеудерге көз жүгіртсек, нәтижеге жету үшін күніне 4 кесе айран ішу керек.
  3. Сүйектердің қатая түсуі. Сүйектердің, сонымен қатар сіңірлердің жағдайын жақсартып қана қоймай, олардың сынуынан қорғайды. Құрамындағы кальций, йод, натрий тектес элементтердің бар болуы осыған дәлел.
  4. Асқорытудың тұрақталуы. Көпшіліктің зардап шегетіні – асқорытудың дұрыс жүзеге аспауы. Оны жүйеге келтіру мақсатында таңертең кем дегенде 2 кесе айран ішуге тиіссіз.
  5. Аллергия мен астманың алдын алуы. Көктем жақындауымен балалар мен ересектер арасындағы аллергиялық белгілерді бәсеңдете түседі. Иммунитет пен көңіл-күйді көтеретін де қасиеті бар.
  6. Кариестің жоғалуы. Күнделікті қолданатын тіс пастасы мен фтор минералына бай айран қасиеттері тепе-тең. Кариестен бөлек, тістің ағаруына да септігін тигізеді.
  7. Жүрек-қан тамырларының нығаюы.

Сиқырлы сусын артериялық қысымды төмендетудегі үлесі зор. Тахикардия және атеросклероза секілді аурулармен күреседі.

Жанат НҰРАЙЫМ

Журналист

INFOTIMES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *